Baskı Öncesi İşlemler Nedir?

Baskı Öncesi

Başarılı bir baskı çalışması için en önemli aşamalardan birisi baskı öncesi hazırlıklarıdır. İstenilene uygun sağlıklı bir baskı alınabilmesi için baskı öncesi hazırlıkları dikkatlice yapılması gereklidir. Endüstriyel rulo etiket baskı öncesi hazırlık aşaması yapan işletmeler her zaman için daha başarılı sonuçlara ulaşırlar. Belirlenecek olan ölçüler ve kullanılacak olan kağıtlar bu aşamalar arasında yer alırken, her zaman için bir ön çalışma yapılması gerekir.

Tasarım & Grafik

İşletmeler hangi sektörde bulunursa bulunsun her işletmenin hedef kitlesine ulaştırmak istediği bir mesajı vardır.  Bu mesajı en uygun maliyetle, en kısa yoldan ve en etkili olabilecek şekilde ulaştırmak ister. Bu grafik tasarımcıya büyük sorumluluk düşmektedir. Bir iletişim çalışmasında verilmek istenen mesajın görselleştirilme kısmından grafik tasarımcı sorumludur. Söylenmek isteneni hayata geçirerek hedef kitlenin dikkatini çekmeyi başarması gereken tasarımcıdır. Dolayısıyla tasarımcının bir diğer sorumluluğu ise görsele dönüşecek mesajın en etkin ve dolaysız yoldan hayata nasıl geçirileceğini biliyor olmasıdır. Bu sebeple eğer etkin bir baskı oluşturulmak isteniyorsa ilk iş olarak müşteri hedef kitlenize ve ürünlerinizi en etkin şekilde aktarabileceğiniz görselin bilgisayar üzerinde oluşturulması olacaktır.

Kromolin Baskı

Kromolin baskı tasarımı yapılan etiketin müşteri isteğine en uygun renklendirmeler ve ölçeklendirmeler ile farklı baskı tekniklerinde (dijital baskı) örnek baskı oluşturma işlemine denilmektedir. Kromolin baskı alınmasına teşvik eden en önemli etken her bilgisayarın veyahut ekranın kendi görüntü ve piksel kalitesine göre renklerin tonlamalarının farketmesidir. Bu sebeple alınan Kromolin baskı sayesinde baskı yaptıran ile üretim süreci arasında doğrudan örnek teşkil edecek somut bir şahit numune elde edilmiş ve istenilmeyen baskı sonuçları engellenmiş olur.

Renk Ayrımı

Bilgisayar ortamında oluşturulan görselin en gerçekçi hali ile baskıya alınabilmesi için diğer bir önemli aşama ise renk ayrımıdır. Basılacak orijinali kendisini oluşturan ana renklere ayırma işlemidir. Baskıda kullanılan ana renkler Cyan, Magenta, Yellow ve Black (Key)’dir. Bu renkleri içeren ayrımların (filmlerin) her biri farklı bir kalıp üzerine pozlandırılır. Pozlanan kalıplar aynı taşıyıcı üzerine üst üste basılarak baskı gerçekleştirilir.

Film

Tasarımı, kromolini ve son kontrolleri yapılarak onaylanmış bir çalışma baskıya hazır hale gelmiştir. Baskı makinelerinde baskı yapılabilmesi için çalışma kalıplar haline getirilir. Bu kalıplar çalışmada bulunan renklere göre C+M+Y+K + ekstra Pantone renklerine göre farklılık göstermektedir. Filmler klişelere pozlama ile çıkış alarak yapılmaktadır. Renkli bir tasarımın görsel içeriğinin renk ayrımı yapılmış tüm renklerinde filmler hazırlanması gereklidir.

Ekstra Renk

Tasarımda CMYK dışındaki özel, yaldız vb. renkler ekleyebilirsiniz. Size artı bir maliyet oluşturacaktır. Ekstra renk seçimi için Pantone boya markasının tescilli Pantone Process (CMYK değerleriyle oluşturulmuş renk karşılığı) kataloğunu kullanabilirsiniz. Ekstra rengin bir avantajı da kağıt türü, insan faktörü gibi etkenlerden dolayı renk sapmaları oluşsa da istenilen renk en doğru şekilde elde edilmesi için doğru bir yöntemdir. Çoğunlukla kurumsal firmalar baskı tekniklerine göre renklendirmelerde farklılık oluşabileceği için logolarında renkleri Pantone ile sabitlemeyi tercih etmektedir.

Bu işlemlerin etkin yapılmasından sonra baskı prosesine geçilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir